Учени откриха кои храни могат да намалят риска от диабет. Международен

...
Учени откриха кои храни могат да намалят риска от диабет. Международен
Коментари Харесай

Учени откриха кои храни могат да намалят риска от диабет

Учени откриха кои храни могат да понижат риска от диабет. Международен проучвателен екип, управителен от учени от Хонконгския университет, e открил, че устойчивото нишесте, което се съдържа в бобовите растения, зърнените храни и някои плодове, способства за понижаване на риска от диабет и сърдечносъдови болести при хора с наднормено тегло и затлъстяване, написа профилираното издание на сп. „ Нейчър “.
Устойчивото нишесте е тип въглехидрат,
който не се усвоява в тънките вътрешности и ферментира в дебелото черво, действайки като пробиотик. В резултат на това броят на потребните бактерии в червата се усилва.

Този тип скорбяла, който се съдържа в
боба, лещата, граха, бананите и пълнозърнестите храни като овес и ечемик,
не покачва равнищата на глюкозата толкоз фрапантно, колкото другите типове нишесте.

За да схванат дали това вещество има изгоди за здравето, създателите на актуалното проучване са провели клинично изпитване, в което 37 участници с наднормено тегло и затлъстяване са приемали добавка с стабилно нишесте под формата на прахуляк два пъти на ден в продължение на осем седмици.

След приключването на тази фаза на проучването е почнала идната, при която участниците са консумирали нормално нишесте в продължение на още осем седмици.

В края на първия осемседмичен интервал
участниците са свалили приблизително 2,8 кг.
По време на втория интервал на постоянен банкет на нормално нишесте не е следена загуба на тегло.

Изследователите означават, че устойчивото нишесте е асъдействало за по-слабо внезапно повишение на равнищата на кръвната захар след хранене, както и за увеличение на броя на потребните бактерии в червата на доброволците.

Учените допълват, че добавката с стабилно нишесте също по този начин е подобрила глюкозния толеранс и инсулиновата сензитивност. Това значи, че хранене, учредено на бобови растения, пълнозърнести храни и банани, евентуално може да понижи риска от развиване на диабет вид 2 при хора с наднормено тегло и затлъстяване. Предотвратяването на развиването на диабет, на собствен ред, е обвързвано с по-малка възможност от сърдечносъдови болести.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР